Het is onmogelijk om alle hoogtepunten van deze onvergetelijke reis op één pagina op te nemen. Keuzes worden dan moeilijk maar uiteindelijk is het dan toch gelukt: in 60 foto's het verhaal van een rondreis over het Noorder- en Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
Klik op de foto's voor een vergroting in een apart venster.

.
.
Auckland is het dichtstbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland gelegen op het Noordereiland. Het gebied heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners, dat is  een derde van de gehele Nieuw-Zeelandse bevolking, waarvan ruim 400.000 in Auckland City leven. 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Door grootschalige houtkap is het grootste gedeelte van de kauri-bossen vernietigd. Geschat wordt dat ruim 95% van de bossen is gekapt. Ook de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de maori's, gebruikten het hout voor diverse doeleinden. Tegenwoordig is de kauri beschermd en mag deze alleen met een speciale vergunning gekapt worden. Daarnaast zijn er bossen aangelegd met jonge aanplant, om de kauri te behouden voor de toekomst. De grootste resterende kauri is de Tane Mahuta, in het Waipoua Forest. Deze boom is ongeveer 51 m hoog en heeft een stamomtrek van ongeveer 13,8 m. De boom wordt geschat tussen de 1250 en 2500 jaar oud te zijn.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pahia is de grootste toeristische stad van de Bay of Islands in het Noorden van het Noordereiland. Het heeft een sub-tropisch klimaat en naast snorkelen en duiken kan je er ook met een catamaranboot naar de dolfijnen gaan kijken. Of je pakt het vliegtuig naar Cape Reinga, het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Onderweg kan je van bovenaf genieten van het schitterende landschap en de fenomenale kusten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
Rotorua ligt ongeveer halverwege het Noordereiland in een gebied met veel geothermische activiteit. Deze wordt veroorzaakt door het grensvlak van twee grote tektonische platen: de Indo-Australische en de Pacifische. De Pacifische plaat wordt onder de Indo-Australische gedrukt en daardoor worden magmakamers gevormd, die aan de oppervlakte doorbreken in de vorm van vulkanische activiteit. De kleurenvariatie wijst op de aanwezigheid van een groot aantal mineralen. Dicht bijelkaar liggen Te Puia, Wai-O-Tapu en Waimangu, natuurreservaten waar diverse wandelingen uitgezet zijn.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
In 3 uur brengt de Ferry je van Wellington, op het Noordereiland, naar Picton, op het Zuidereiland. Een schitterende tocht waarbij zowel de wolkenluchten als het landschap voortdurend veranderen.
 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
In het noord-oosten van het Zuidereiland ligt het Marlborough district, bekend om zijn wijnen. Een bezoek aan een wijnproeverij voor lunch en een goed glas is een must.
 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Met zijn 22.550 hectare is het Abel Tasman National Park het kleinste nationaal park van Nieuw-Zeeland. Het park is vooral bekend om zijn vele "golden beaches" en de zwart granieten rotspartijen die over heel de kust te vinden zijn. Het klimaat is er uitzonderlijk zacht gedurende het hele jaar.
 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Highway 6 loopt voor een groot deel langs de westkust van het Zuidereiland en biedt tal van mogelijkheden voor leuke stops, zoals bijvoorbeeld de Pancake Rocks bij Punakaiki.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.  Meer naar het zuiden ligt het kuststadje Hokitika. Er wonen veel kunstenaars en dat is merkbaar in
.  de wat losse sfeer. Op het wilde strand aan de Tasman Zee ligt veel drijfhout dat creatief neergezet
.  is.
.
.
.
.
.
.
.  Franz Josef Glacier en Fox Glacier zijn dorpen aan de rand van het gletsjergebied van Westland
.  National Park van waaruit een helicoptervlucht naar de besneewde toppen mogelijk is.
.  Ook is het met een stevige klim mogelijk om bij de gletsjertong te komen.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Queenstown is een internationaal centrum voor avontuurlijke sporten. Doe je het liever wat kalmer aan dan rijd je langs het Wakatipumeer naar het noorden en komt terecht in Paradise, de ultieme omgeving voor filmshots en reclamespotjes.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vanuit Te Anau is het 2,5 uur rijden naar de Milford Sound, een van Nieuw-Zeelands top-atracties. De Milford Sound Road zelf is dat ook.
 


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Een tocht door de Milford Sound is het mooist na hevige regenval, als de laaghangende bewolking optrekt en
daarbij de besneeuwde bergtoppen zichtbaar worden, terwijl op vele plaatsen regenwater langs de rotsen
naar beneden komt.
 
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Helemaal in het zuiden van het Zuidereiland liggen de Catlins, met vriendelijk glooiend landschap en ook hier schitterende kusten en zeehondencolonies.
 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dunedin is de tweede stad in inwonersaantal na Christchurch op het Zuidereiland. De stad wordt opgevroljikt door diverse markten en het meest gefotografeerde gebouw van Nieuw-Zeeland: een treinstation uit 1906
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
In de onmiddelijke nabijheid van Dunedin is een farm waar je vanuit een observatorium zeehonden en pinguins van heel dichtbij in vrijheid kan observeren.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.  Christchurch werd in 2010 en 2011 een aantal maal getroffen door een ernstige aardbeving.
.  Daarna is men 2 jaar bezig geweest om alles wat onveilig geworden was af te breken.
.  Nu is men bezig met de wederopbouw, waarbij de winkels tijdelijk in zeecontainers gehuisvest zijn.
.
 
 
 naar boven