Het centrum van Praag is in te delen in 5 historische stadsdelen: Oude Stad - Nieuwe Stad - Joodse Wijk - Praagse Burcht - Kleine Zijde.
Buiten het centrum vallen 2 groengebieden: Petrinheuvel en Hoog Kasteel.

Oude Stad  -  Staré Mesto
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Oude-Stadsplein, Staromĕstské nămĕstí, wordt omzoomd door vrolijke oude gevels en drie kenmerkende gebouwen: de Tynkerk met zijn donkere torens, de tweede St. Nicolaaskerk en het oude Raadhuis, met aan de gevel de Astronomische Klok. 
 
Een wandeling van dit plein naar de Kruittoren, Prašná brána, aan de nămĕstí Republicy voert o.a. langs de Zwarte Madonna. De Kruittoren is vooral aantrekkelijk vanwege de mogelijkheid tot beklimming, wat een fraai uitzicht oplevert. De ernaast gelegen Obecní Dům is zowel vanbinnen als vanbuiten een schitterend Art Nouveaugebouw.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nieuwe Stad - Nové Mesto
 
Dit ‘jongste’ deel van het historische centrum is vooral bekend om de vele uitgaans- en winkelmogelijkheden. Hier is o.a. het Nationaal Theater. Het beroemdste plein in dit stadsdeel (maar misschien ook wel van heel Tsjechië) is het Wenceslasplein waar in 1969 Jan Palach zichzelf in brand stak uit protest tegen de Russische bezetting. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Joodse Wijk - Josefov
 
Hier bevinden zich het Joods Museum, de Joodse Begraafplaats en vijf synagogen. De wijk ademt een eeuwenoude Boheemse Joodse cultuur uit. Statische patriciërshuizen tussen vele monumenten.


 
 
 
 
 
 
De begraafplaats herinnert aan vele eeuwen Joods leven in Praag. Omdat de begraafplaats niet kon worden uitgebreid werden de doden boven elkaar begraven, tot soms twaalf lagen diep. Bezoekers leggen wensbriefjes onder kiezels bij de belangrijkste grafstenen.
 
Praagse Burcht - Hradcany
 
Gelegen op een heuvel in een bocht van de Moldau is de Praagse Burcht vanaf de 9e eeuw uitgegroeid van een eenvoudige vesting tot een complete woonwijk. Binnen de massieve muren vind je o.a. het Koninklijk Paleis met de imposante Vladislavzaal,
de St. Vitus Kathedraal en het Gouden Straatje, waar eens de goud- en zilversmeden in kleine werkplaatsen de prachtigste sieraden en gebruiks- voorwerpen smeedden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kleine Zijde - Malá Strana
Dit stadsdeel is in de 18e eeuw ontstaan aan de voet van de Praagse Burcht en strekt zich uit tot aan de oever van de Moldau. Hier bevinden zich de prachtige paleizen van de rijke aristrocratie, waaronder het Wallenstein Paleis.
 


 
Het Wallenstein of Waldstein paleis, Valdštejnský palác, is het op twee na grootste paleis van Praag. Dit paleis werd gebouwd van 1623 – 1630. Het heeft een schitterende tuin, naar Italiaans voorbeeld, waar bronzen beelden van de hand van de Nederlander Adriaen de Vries staan. In de Sala Terrena, een kolossale loggia, bevinden zich in het gewelf mooie fresco’s, gewijd aan de Griekse goden.
 De Karelsbrug, Karlův most, loopt van de Kleine Zijde naar de Oude Stad. Dit gotisch monument van 10 meter breed en 520 meter lang werd gebouwd in de 14e eeuw en is voetgangersgebied. Op de balustrade van de brug werden later die eeuw 46 barokke heiligenbeelden geplaatst waarvan die van St.-Jan Nepomuk de bekendste is. Nepomuk werd het slachtoffer van kerkelijke intriges tegen koning Wenzel IV en werd in een zak van de brug geduwd. Toen hij het water raakte dansten er 5 sterren boven het oppervlak. Deze staan voor het Latijnse tacui – ik heb gezwegen.
 
Hoog Kasteel - Vyšehrad

 
 
 
 
 
 
 
 
Dit kasteel rijst hoog boven Praag uit en is gelegen op een heuvel waarvan de top sinds 1920 een openbaar park is. 
 
 
 
 
 
Petrinheuvel
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De uitkijktoren op de Petřínheuvel is het kleine broertje van de Eifeltoren. Deze toren is net als de toren in Parijs een overblijfsel van de in 1891 gehouden wereldtentoonstelling. De achthoekige toren is 60 meter hoog. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht, o.a. op het Strahovklooster.
 
 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afdalend naar de Praagse Burcht, Pražký hrad, kom je langs de Loretokapel en via mooie doorkijkjes in Nový Svét, Nieuwe Wereld. Een voormalige armenwijk die omstreeks 1590 buiten de burchtmuren ontstond. Tegenwoordig wonen hier kunstenaars.naar boven